woensdag 28 december 2016

Lap 11, kledingstuk 10

In de 'flow' van de 10-lappen uitdaging maakte ik nog een jurk voor Femke. Bij de Stoffenkraam shopte ik een geweldig paneel van Stenzo met een wintertafereel erop. Ik was niet van plan om een extra lap mee te nemen, maar deze kon ik echt niet laten liggen.

Toen begon de zoektocht naar een geschikt jurkpatroon om het paneel te verwerken. Hoe het precies gebeurde weet ik niet meer, maar ik kwam terecht op de blog van Namijda. In dit blogbericht zag ik de jurk die ik wilde maken. Zoals vrijwel alle pdf-patronen die ik heb gekocht is ook dit weer een Duits patroon. Het is de Schmuckstuck van Rosarosa.Het patroon werd nagemeten en bleek iets te breed voor mijn kleine meid. Ik haalde daarom 4 cm van de totale breedte af.

Ik kon de patroondelen allemaal heel mooi op de verschillende delen van het paneel leggen. Het is precies zo geworden als ik had bedacht. Ik heb van het winterlandschap (rokdeel) nog een stuk over, daar kan ik mooi nog een shirtje van maken. De koraalrode delen zijn vrijwel helemaal opgeknipt; het laatste bruikbare stuk gebruikte ik als halsboord.

De rokdelen worden gerimpeld aan de boven- en onderpanden gezet. Ik moest de rokdelen maar liefst van 38 cm terugbrengen naar 18 cm. Bij een Craftsy-cursus leerde ik een simpel trucje om dit mooi te doen, met behulp van smal, doorzichtig elastiek. Ik gebruikte framilon. De stof verdelen in vier gelijke stukken en vervolgens het elastiek (op de te bereiken lengte geknipt) ook in vieren verdelen. Vervolgens smal op het elastiek stikken zodat de markeringspunten op elkaar liggen. Na het vaststikken van de delen kun je het elastiek dan weer verwijderen (ik sneed dat stuk gewoon af bij het locken). Het werkt prima, ik heb zelden zo snel zulke nette rimpels gemaakt.


Ook de boord lukte mooi. Sinds ik bij mijn cover de draad niet meer door alle gaatjes van de geleiders rijg, heb ik veel minder last van overslaande steken. Zelfs op het dikke deel waar de naad van het halsboord dubbelgevouwen zat, waren de steken direct goed. Op zulke momenten houd ik van mijn cover.


Ik heb het bij een simpel dubbel stiksel gehouden, want de stof mag alle aandacht krijgen. Geen sierstiksels dus deze keer.

Het patroon kan in verschillende varianten worden gemaakt. Er zijn patroondelen voor het geval je niet-rekbare stof gebruikt en delen voor tricot. Er zijn twee lengtes, waarbij je eventueel een roezel of sierrand kunt toevoegen. De armen kunnen kort of lang, er kunnen (extra) ruches bij de schouders worden gezet. Ik ga binnenkort zeker nog eens een niet-rekbare versie met allerlei versiersels proberen. Door de verschillende (kleine) patroondelen is dit patroon ook nog eens heel geschikt voor het verwerken van restlapjes. I love it!

Deze lap is de 11e die ik heb verwerkt sinds ik begon met de uitdaging '10 lappen voor 1 januari 2017'. De jurk die ik maakte is het 10e kledingstuk. Voor het overzicht, ik maakte:

1. Een joggingpak voor Femke (1 meter stof);
2. Een poezenshirt voor Femke (0,5 meter stof)
3 en 4. Een hoodie voor Femke (2x 0,5 meter stof);
5. Een roze spijkerbroek voor Femke (0,7 meter stof);
6. Een broek voor mezelf (1,5 meter stof);
7 en 8. Een kerstoutfit voor Femke - jurk en bolero (0,8 en 0,5 meter stof);
9. Een shirt (Jalie 2794) voor mezelf (1,5 meter stof);
10. Een hoodie voor mezelf (1,5 meter stof);
11. Een jurk voor Femke (1 meter stof, waarvan 1 rand overgehouden).

Verwerkt aan stof: 10 meter!


2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtig jurkje voor je dochter. Ik las bij MaMarieke dat je dit blog speciaal bent begonnen voor de uitdaging 10 voor eind 2016 en dat je blijft bloggen om je naaiactiviteiten te delen. Ik ben met bloggen begonnen omdat ik bijna 3 jaar geleden had besloten om al mijn kleding zelf te maken en mensen die voor hetzelfde besluit staan te laten zien wat ik zoal heb gemaakt sinds dat besluit. Veel succes en veel naaiplezier

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een geweldig jurkje is dat geworden! Superlief.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen